welke vorm gezicht

Welke vorm gezicht heb ik? Bepaal het hier

Last updated:

Welke vorm gezicht je hebt, bepaalt voor een groot deel welke kapsels en haarstijlen je goed staan. Met een goed gekozen kapsel kan je de sterke kanten van je gezicht benadrukken en de minder voordelige trekken verdoezelen.

Zo bepaal je je gezichtsvorm

Haal het haar uit je gezicht, kort haar kan je nat maken. Kijk recht in de spiegel zonder te lachten. Teken eventueel de omtrek van je gezicht zonder oren en langs de haarlijn met een lipstick op de spiegel.

óf

Maak een selfie terwijl je recht in de lens kijkt. Zonder te lachen, want dat kan je vorm iets veranderen. Print de selfie uit en teken de omtrek van je gezicht erop.

Beantwoord dan de volgende vragen:

#1 Wat is het breedste deel van je gezicht?

 • Je voorhoofd?
  Als je voorhoofd het breedste deel is en je gezicht smal toeloopt naar je kaak dan is je gezicht een hartvorm of omgekeerde driehoek.
 • Je jukbeenderen?
  Als je jukbeenderen het breedste deel zijn, dan heb je een ovaal of
 • Je kaak?
  Als je kaak het breedst is en je voorhoofd is smaller dan je kaak, dan heb je waarschijnlijk een omgekeerde driehoek of peervormig gezicht
 • Overal even breed?
  Als je voorhoofd, jukbeenderen en kaak ongeveer even breed zijn dan heb je waarschijnlijk een langwerpig of vierkant gezicht

#2: Wat is de vorm van je kaak en kin

 • Rond?
  Is je kaaklijn zacht en rond en is je kin niet al te puntig, dan heb je een langwerpig, rond of ovaal gezicht. Ga naar #3.
 • Puntig
  Is je kaak het breedste deel en en is je voorhoofd smaller, dan heb je waarschijnlijk een driehoekig of peervormig gezicht.
  Is je kin puntig maar is je gezicht breder bij je jukbeenderen en voorhoofd dan heb je een omgekeerde driehoek of hartvorm als gezicht.
 • Hoekig?
  Is je kaaklijn hoekig of vierkant dan heb je waarschijnlijk een vierkant gezicht. Je voorhoofd en jukbeenderen zijn dan ongeveer even breed en je gezicht is bijna even lang als breed.
  Voldoe je aan deze beschrijving maar is je voorhoofd smaller dan heb je een peervorm.

#3 Wat is de lengte van je gezicht

 • Kort
  Je gezicht is kort als je lengte ongeveer overeenkomt met de breedte. Je hebt dan een rond of vierkant gezicht. Een rond gezicht is smaller bij de kin en het voorhoofd. Bij een vierkant gezicht zijn de kaak, jukbeenderen en het voorhoofd ongeveer even breed
 • Gemiddeld 
  Als de lengte van je gezicht iets langer is dan het breed is en je jukbeenderen zijn het breedste deel en je kin is vrij rond, dan is je gezichtsvorm ovaal.
  Als je een puntige kin hebt dan heb je waarschijnlijk een hartvorm of omgekeerde driehoek.
 • Lang
  Als je gezicht aanmerkelijk langer is dan breed en je voorhoofd, jukbeenderen en kaak zijn ongeveer even breed, dan heb je een langwerpig gezicht.

Geen duidelijke vorm gezicht?

De verschillen kunnen subtiel zijn. Welke vorm gezicht je hebt is soms moeilijk om te bepalen of je voldoet niet aan één bepaalde vorm. Je kan ook een combinatie hebben. Ovaal kan soms op een ruit- of hartvorm lijken en rond op vierkant. Volg dan dat deel van de de vorm die het meest opvallend is.

De zes belangrijkste vormen zijn:

1. Hartvorm of omgekeerde driehoek

Actrice Chloe Moretz heeft een hartvormig gezicht of omgekeerde driehoek. Haar kin is puntig en haar gezicht loopt naar boven breder uit.

hartvorm
hartvorm DFree / Shutterstock.com

2. Driehoek of peervorm

Bij de omgekeerde driehoek of peervorm is de kaak het breedste deel van het gezicht met een smaller voorhoofd.

driehoekig
omgekeerde driehoek- Sky Cinema / Shutterstock.com

3. Vierkant

Olivia Wilde heeft een vierkante gezichtsvorm. Het gezicht is ongeveer even lang als breed en de kaak, jukbeenderen en voorhoofd zijn ongeveer overal even breed.

vierkant gezicht
Vierkant – Kathy Hutchins / Shutterstock.com

4. Rond

Het ronde gezicht van Miranda Kerr is rond. Het gezicht is niet lang, maar ongeveer even breed als lang.

Bekijk hier 12 korte kapsels voor een rond gezicht.

rond gezicht
Rond – DFree / Shutterstock.com

5. Ovaal

Het gezicht van Bella Hadid is ovaal, de meest ideale vorm waarbij bijna alle kapsels je staan. Het breedste deel zijn de jukbeenderen en het gezicht loopt bij het voorhoofd en de kin wat smaller toe zonder hoekig te zijn.

ovale gezichtsvorm
Ovaal – Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com

6. Langwerpig

Jessica Parker heeft een langwerpig gezicht. De kaken, de jukbeenderen en het voorhoofd zijn even breed en het gezicht is ongeveer anderhalve keer langer dan het breed is.

welke vorm gezicht langwerpig
Langwerpig – Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com