Heb je dun haar of fijn haar?

Heb je dun haar of fijn haar?

Last updated:

Het is soms lastig om te bepalen of je dun haar of fijn haar hebt. Bovendien worden de termen ook wel door elkaar gebruikt. Je kan allerlei vragen beantwoorden of een quiz doen, en het dan nog steeds niet zeker weten.

Waarom wil je het weten of je haar dun of fijn is?

Je wilt het weten omdat dun haar een andere haarverzorging vraagt dan fijn haar.

Wat is de definitie van fijn haar?

Fijn haar betekent dat iedere afzonderlijke haar dun is, dus dat elke haar een kleine diameter heeft. Sommige mensen hebben kleine, smalle haarzakjes waaruit fijn haren groeien. Die fijne haren voelen dun aan en hebben meestal weinig volume. De grootte en vorm van je haarzakje is genetisch bepaald. Je kan er dus weinig aan veranderen.

Wat is dun haar?

Dun haar zegt iets over het aantal haren per vierkante centimeter, of het totale aantal haren op je hoofd.

Als je fijn haar hebt, maar wel veel haren per vierkante centimeter, dan kan je toch genoeg volume hebben. Je kan natuurlijk ook zowel dun als fijn haar hebben.

Dunner wordend haar

Door allerlei oorzaken kan je haar gedurende je leven ook dunner worden. Er groeien dan plaatselijk minder haren op je hoofd. Bijvoorbeeld, als je ouder wordt dan ontstaan bij mannen vaak plaatselijk plekken met dunner haar of geen haar. Bij vrouwen wordt het haar over het algemeen over het hele haar wat dunner bezaaid.

Behalve door ouder worden, zijn chronische stress, ijzertekort, teveel vitamine A, snel afvallen, na de zwangerschap, ziekten of medicijnen oorzaken waardoor je haar tijdelijk of permanent kan uitvallen of dunner kan worden.

Hoeveel haren verliezen is normaal?

Iedereen verliest dagelijks haar. Als je iedere dag tot 150 haren verliest, dan is dat volkomen normaal. Pas als je langere tijd meer haren verliest, dan is het reden tot zorg.

Verzorging van fijn haar

  • Heb je fijn haar, dan is het vaak ook wat slap. Een shampoo die volume geeft is daarom een goed idee. Belangrijk is wel dat de shampoo niet te veel producten achterlaat die het haar zwaar, futloos en dus nog slapper maken. Dit gebeurt vaak met shampoo die veel siliconen bevatten.
  • Een geschikte crèmespoeling kan voordelen hebben voor fijn haar. Het voorkomt klitten, vermindert statische elektriciteit en geeft volume aan je haar.
  • Een kapsel dat geschikt is voor fijn haar helpt dun haar dikker te lijken. Kapsels die een rechte onderkant hebben zijn geschikt voor fijn haar

Verzorging van dun haar

  • Veel mensen met weinig, dun of dunner wordend haar gebruiken volumepoeder of gekleurd haarpoeder zodat de hoofdhuid niet teveel zichtbaar is door het haar. Dit zijn prima producten om af en toe te gebruiken. Maar gebruik ze niet elke dag want dan kunnen ze haaruitval verergeren.
  • Producten met cafeïne zetten de haarzakjes aan het werk en stimuleren zo de haargroei.
  • Haarextensies kunnen een oplossing zijn bij dun haar.
  • Producten met keratine versterken het haar.
  • Dun kan een volume mousse of spray die het haar bij de haarwortel stevigheid geeft, goed gebruiken.
  • Bij dun haar geldt, hoe korter het haar, hoe voller het lijkt. Bekijk hier de beste kapsels voor dun haar.