Waarom een gezonde hoofdhuid belangrijk is voor je haar

Waarom een gezonde hoofdhuid belangrijk is voor je haar

Last updated:

De meeste aandacht gaat meestal uit naar de haarverzorging. De verzorging van de hoofdhuid wordt daarbij weleens vergeten, terwijl die toch heel belangrijk is. Want net als de huid van je gezicht kan je hoofdhuid ook last krijgen van droogheid, uitslag, jeuk of irritaties. Een gezonde hoofdhuid vormt bovendien de basis voor gezond en vol haar.

Lees hieronder wat je kan doen om je hoofdhuid goed te verzorgen.

Is je hoofdhuid gezond

Je hoofdhuid is gezond als je huid gaaf, gehydrateerd en goed doorbloed is. De talgproductie moet in balans zijn en er moet geen sprake zijn van jeuk, roodheid, schilfers, acné, pijn, irritatie of ontstekingen.

Dode huidcellen moeten regelmatig verwijderd worden. Een gezonde hoofdhuid is de basis voor gezonde haarzakjes en haargroei.

Hoe verzorg je je hoofdhuid?

Bij een goede verzorging van de hoofdhuid, moet vuil en vet regelmatig verwijderd worden op een manier die je huid niet uitdroogt. De hoofdhuid moet regelmatig gevoed en gehydrateerd worden.

Problemen van de hoofdhuid

Hoe je je hoofdhuid verzorgt en welke producten je gebruikt, is mede afhankelijk van het type of probleem van de hoofdhuid.

*Droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid kan allerlei oorzaken hebben. Overmatig gebruik van styling apparaten of agressieve producten die de hoofdhuid uitdrogen kunnen hieraan bijdragen. Gebruik daarom zoveel mogelijk milde producten zonder alcohol en sulfaten. Roos kan zowel op een droge als vette hoofdhuid voorkomen

Producten voor een droge hoofdhuid

Gebruik regelmatig een masker of olie voor de hoofdhuid. Dit voedt en hydrateert je huid en het helpt eventuele schilfers losmaken.

*Vette hoofdhuid

Heb je een vette hoofdhuid, dan kan je best droog haar of droge haarpunten hebben. Het is dan een goed idee om je haar of haaruiteinden van te voren te behandelen met een conditioner. Laat het tot 10 minuten intrekken en was je haar dan zoals je het gewend bent. Zo zorg je toch dat het haar de goede verzorging krijgt, zonder dat ongewenste resten op de hoofdhuid achterblijven.

Producten voor een vette hoofdhuid

Shampoo’s en conditioners voor vet haar zorgen vooral dat vet wordt opgelost, maar zorgen niet dat de hoofdhuid minder talg gaat produceren. Voor een vette hoofdhuid kunnen producten met zink, appelazijn en toverhazelaar. Zink gaat de groei van bacteriën tegen, appelazijn bevat fruitzuren die de hoofdhuid ontdoen van dode huidcellen en toverhazelaar zorgt voor een betere natuurlijke balans van de hoofdhuid. Vind je de producten te duur, dan kan je ook je ook je ook appelazijn met je shampoo mengen.

*Gevoelige hoofdhuid

Een gevoelige hoofdhuid raakt eerder geïrriteerd door bijvoorbeeld verzorgingsproducten, en zonnestralen.

Producten voor een gevoelige hoofdhuid

Gebruik daarom altijd milde shampoo’s en producten zonder sulfaten, alcohol en parfum want die kunnen de huid uitdrogen. Shampoo op basis van havermout of klei kunnen een gevoelige hoofdhuid helpen. Let extra op of vermijd haarverf en agressieve styling producten. Verder is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon door een sjaal of hoed. Er zijn ook speciale sprays of poeders voor haar en hoofdhuid met een SPF die je haar niet vet maken.

*Hoofdhuid met roos

Een droge hoofdhuid met schilfers wordt ook wel droge roos genoemd en dit wordt veroorzaakt door agressieve shampoo’s, stylingsproducten en styling met te hoge temperaturen. Roos die wordt veroorzaakt doordat de talgklieren overactief zijn wordt ook wel vette roos genoemd.

Bij beide soorten roos kan een anti-roos shampoo helpen. Anti-roos shampoo’s kunnen de huid uitdrogen, dus wissel ze af met een milde shampoo. Ook een oliebehandelingen kan helpen. Castorolie werkt anti-bacterieel en is zowel goed voor je haar als hoofdhuid of meng een paar druppels tea tree olie, dat tegen schimmels werkt, met kokosolie of arganolie om roos tegen te gaan.

*Haaruitval

Haaruitval komt veel voor. Niet alleen mannen kunnen bij het ouder worden te maken krijgen met een terugtrekkende haarlijn, ook bij vrouwen komt dit voor. Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben, waaronder emotionele of lichamelijke stress, vitaminetekort maar ook de conditie van de hoofdhuid speelt volgens dit onderzoek een rol.

Algemene tips om je hoofdhuid in goede conditie te houden

Je houdt je hoofdhuid gezond door:

  • geen producten met agressieve ingrediënten als parabenen, sulfaten of alcohol te gebruiken
  • een shampoo en conditioner te gebruiken die bij je haar en huid passen
  • masseer je hoofdhuid. Bijvoorbeeld door wat olie in te masseren voor je je haar wast.
  • je hoofdhuid regelmatig verzorgen met een masker of oliebehandeling
  • je hoofdhuid goed te reinigen en dode huidcellen te verwijderen. Je shampoo, droogshampoo en producten met siliconen, laten resten achterlaten op de hoofdhuid die moeilijk te verwijderen zijn.
  • stress verminderen
  • gezond eten
  • als je een tijdje minder gezond eet, een vitamine supplement voor haargroei en hoofdhuid nemen
  • je hoofdhuid beschermen tegen directe zonnestralen door een sjaal of hoed of zonnespray