Voordelen en nadelen van een kapsel in laagjes
DFree/Featureflash/shutterstock

Voordelen en nadelen van een kapsel in laagjes

Last updated:

Kapsels in laagjes zijn trendy en populair. Niet zo vreemd want je haar in lagen knippen heeft veel voordelen. Ze geven je haar volume en textuur. Maar er zijn ook een paar nadelen.

Het doel van laagjes is vaak in de eerste plaats om je haar plaatselijk uit te dunnen. Zo krijg je meer beweging en textuur in je haar. Bij het juiste haar en als het haar op de goed manier geknipt of gesneden is, kan je haar daardoor dikker lijken. Dat betekent niet dat ze voor iedere haarsoort geschikt zijn.

Bekijk ook:

Laagjes in dun en steil haar

Als je heel dun en steil haar hebt, dan is een kapsel op één lengte vaak de beste keuze. Bij dun en steil haar in lagen is het risico groot dat je haar piekerig en springerig wordt en dat is niet het effect dat je wilt bereiken. Je Als je toch laagjes wilt, dan zijn lange, zachte subtiele lagen met het scheermes gesneden vaak de beste keus.

Ook kan je de onderliggende haren in laagjes knippen en de buitenste laag gewoon lang houden. Zo wordt je kapsel toch wat speelser zonder dat het dunner lijkt.

Laagjes in dik haar

Hoewel lagen en dik haar over het algemeen prima samen gaan, hangt het wel af van de manier waarop. Te veel lagen kunnen hier juist zorgen voor te veel volume en dat heb je met dik haar vaak al genoeg.

Laagjes in krullend haar

Lagen in krullend haar kunnen meestal heel goed. Het maakt niet uit of je dun of dik haar met krullen hebt. Doorgaans krijg je meer krul in de kortere lokken omdat die dan minder zwaar zijn. De combinatie van lange en korte lokken brengen je kapsel dan mooi in balans.

Voorbeeld haar met en zonder laagjes met Jessica Biel
Jessica Biel zonder en met haar in laagjes. De tweede foto waaiert het haar veel mooier uit en valt in zachte lokken om haar gezicht. Foto’s: Featureflash/shutterstock en DFree/shutterstock.

Voordelen van kapsels met laagjes

*Dynamischer en speelser

Je kapsel wordt dynamischer en minder stijf, strak en statisch door de lagen. Je kan een ander kapsel krijgen zonder het korter te maken. Dit haar dat wijd uitstaat wordt door een kapsel in laagjes minder wijd.

*Het verzacht je gezicht

Je hoeft niet je hele kapsel van lagen te voorzien. Je kan er voor kiezen om alleen de lokken rond je gezicht van laagjes te voorzien. Zo valt het mooi zacht om je gezicht heen.

*Het accentueert je beste trekken

Door lagen kan je vorm van je kapsel zo aanpassen dat het goed bij je gezichtsvorm past. Zo kan je je sterke trekken benadrukken en minder gunstige trekken verdoezelen.

*Meer volume

Door je haar in laagjes te knippen geef je meer volume aan zwaar hangend haar. Je kapsel wordt dan luchtiger, speelser, zachter met door de variatie van lange en korte lokken.  

Voorbeeld van dun steil haar met laagjes en op één lengte geknipt van Gwyneth Paltrow
Het dunne haar van Gwyneth Paltrow wordt wat piekerig door de laagjes. Een wat rechter afgeknipt kapsel laat het haar dikker lijken. Foto’s: DFree/shutterstock en Tinseltown/shutterstock.

Nadelen van kapsels met laagjes

*Vaker een knipbeurt nodig

Met een kapsel in laagjes zal je vaker een bezoekje aan je kapper moeten brengen om je haar weer in model te brengen. Denk aan eens in de zes weken.

*Laten bijgroeien duurt lang

Net als bij een pony, kan het lang duren voor je kortere lokken weer zijn bijgegroeid. Het ligt eraan hoe hoog je haar is opgeknipt, maar als je hele korte lagen hebt in je lange haar, duurt het jaren voor het weer op één lengte is.

*Minder mogelijkheden

Afhankelijk van het soort lagen dat je hebt, kunnen ze er wel voor zorgen dat bepaalde kapsels niet meer mogelijk zijn omdat sommige lokken te kort zijn. Denk aan vlechten, hoge knotten, lage knotten of staarten.

* Niet geschikt voor ieder haartype of iedere gezichtsvorm

Niet ieder haartype of vorm gezicht kan een kapsel met laagjes goed hebben. Wees daarom extra voorzichtig als je steil en/of dun haar hebt. Je kapsel kan er dan juist minder vorm en volume door krijgen