Blond haar, waar komt het vandaan?

Blond haar, waar komt het vandaan?

Last updated:

Blond is een populaire haarkleur. Geschat wordt dat slechts 5% van de wereldbevolking van nature blond haar heeft. Daarbij komt ook nog dat je haar donkerder wordt naarmate je ouder wordt. Echt lichtblond haar als je volwassen bent, is zeldzaam. Vandaar misschien dat zoveel vrouwen hun haar verven.

Te weinig pigment in blond haar

Blond haar heeft minder van het pigment eumelanine, wat het haar donker maakt. Haar dat meer van het pigment feomelamine bevat is lichtblond, donkerblond of rood. Blonde haren zijn daardoor lichter dan bruin of zwart en heeft vaak gelige tonen.

Blond sinds de laatste ijstijd

Licht haar en een lichte huid komen van nature vooral voor in Noord-Europa en veel minder in andere delen van de wereld. Gedacht wordt dat blond haar is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (11000 jaar geleden). Er heeft zich toen een verandering in de genen voorgedaan, waardoor mensen de vitamine D uit het (schaarse) zonlicht efficiënter op konden nemen. Die verandering in de genen had een lichte huid en licht haar als gevolg.

Blond is een populaire haarkleur

Ook al heeft slechts een klein percentage van de vrouwen natuurlijk blond haar, volgens Wikipedia zouden 3 op de 4 vrouwen in Europa hun haren blond verven.

Verschillende kleuren blond

Blond staat niet voor één kleur. In de natuur zijn er ook verschillende blondtinten. Maar er is niet zoveel variatie als er is in haarverf kleuren. Blonde haarverf is verkrijgbaar in tientallen verschillende blonde tinten. Populaire blonde kleuren zijn bijvoorbeeld. platina blond, asblond, goudblond en lichtblond.

Kijk hier naar een overzicht van verschillende blonde haarkleuren.

Van donker naar blond?

Toch is het niet zo simpel als het lijkt om je donkere haar in een licht blonde kleur te verven. In de meeste gevallen moet je haar ontkleurt worden. Hierbij wordt het meeste pigment uit je haar verwijderd. Hierna kan je haar in de gewenste kleur blond geverfd worden.