pluizig haar

Wat doe je tegen pluizig haar?

Last updated:

Pluizig haar is droog haar. Haar dat pluist is meestal dof en niet glanzend. Maar je kan er iets tegen doen. Pluizig haar komt vaker voor bij krullend haar of haar met een slag.

Wil je glad, zacht en glanzend haar dat niet pluist haar, lees dan de tips hieronder.

#1 Droog je haar niet met handdoek

Als je je haar flink droog wrijft met een handdoek, dan kan dat een reden zijn dat je haar gaat pluizen. Als je pluis wilt voorkomen, laat je handdoek dan hangen. Wrijven met een handdoek zorgt ervoor dat je haarschubben wijd uit gaan staan en dat veroorzaakt pluizig en statisch haar.

Droog je haar voorzichtig met een microvezel (hand)doek of een oude katoenen t-shirt. Doe dat door je haar zachtjes droog te deppen en niet te wrijven.

#2 Geen hitte

Door het gebruik van föhns of styling apparaten, ontdoe je je haar van vocht. En een gebrek aan vocht maakt je haar dor en droog en draagt bij aan pluis. Heb je last van pluizig haar, las dan een pauze in en gebruik een tijdje geen apparaten die hitte gebruiken.

Het zijn niet alleen de apparaten die hitte produceren. Als je er van houdt om heet te douchen dan is dat ook slecht voor je haar. Ook door te warm water gaan je haarschubben open staan met als gevolg dat je haar gaat pluizen. Was je haar altijd met lauwwarm water en spoel het een paar minuten na met koud water zodat de haarschubben zich sluiten.

Laat je haar als het even kan aan de lucht drogen. Word je haar zelfs pluizig als je het gewoon laat drogen? Dan zijn er goede leave-in conditioners.

#3 Gebruik je föhn op de goede manier

Het is het beste om helemaal geen föhn te gebruiken. Maar kan je echt niet zonder? Gebruik je föhn dan op de goede manier met een mondstuk of diffuser. Want als je gewoon de hete lucht door je haar blaast, dan zorgt het alleen voor meer pluis.

Gebruik een föhn met mondstuk en richt die naar beneden. Zo help de je haarschubben om zich te sluiten. Heb je krullend haar, gebruik dan een diffuser.

#4 Geef je haar een keratine behandeling

Keratine is een eiwit of proteïne dat van nature in je lichaam voorkomt. Keratine verzorgt en herstelt je haar en maakt het zacht, glad en glanzend. Net wat je nodig hebt als je pluizig haar hebt. Met een keratine behandeling wordt het gehalte in je haar hersteld.

#5 Borstel je haar op de goede manier

Misschien heb je het idee dat je haar minder pluizig als je het flink borstelt of kamt. Maar als je je haar borstelt als het droog is, wordt het alleen maar erger. Als je krullend haar hebt, kan je het beter helemaal niet borstelen.

Borstel met mate, gebruik vooraf een leave-in conditioner en gebruik de juiste borstel. Gebruik geen plastic of metalen borstel omdat deze pluizigheid juist bevorderen.

#6: Shampoo en conditioner

Zoek naar shampoos die bijvoorbeeld de volgende ingrediënten bevatten: glycerine, hyaluronzuur, keratine, elastine, argan olie. Dit zijn ingrediënten die je helpen om vocht in te sluiten, je haar helpen ontklitten en het handelbaar en minder pluizig maken.

#7: ‘s Nachts pluis voorkomen

Door ‘s nachts te draaien in je bed veroorzaak je meer pluis, klitten en beschadiging. Daar kan je zelf iets tegen doen.

  • Je kan je haar vastzetten door een knotje of staartje boven op je hoofd te maken
  • Je kan een een zijden sjaal om je haar doen
  • Je kan een zijden kussensloop nemen wat voor minder wrijving zorgt.

#8: Geef je haar regelmatig een haarmasker

Je kan thuis zelf een haarmasker maken of je kan ze kant en klaar kopen.

Voorbeeld van een zelfgemaakt haarmasker:

Meng 50 ml amandelolie en meng het met een ei. Breng het aan in je haar. Laat het zo’n 30-40 minuten intrekken. Spoel het dan uit je haar en was het zoals je normaal ook doet. De proteïnen en olie maken je haar zacht, glad en stevig.

#9: Olie massage

Olie voedt en hydrateert je haar. Het kan diep doordringen in de haarschacht. Je haar wordt zacht en minder pluizig. Je kan allerlei soorten olie gebruiken: amandelolie, arganolie, kokosolie, olijfolie, jojoba olie.

Warm de even op zodat het dunner en vloeibaarder wordt. Masseer het in je haar en eventueel je hoofdhuid. Laat het 15 minuten intrekken. Houd vervolgens een handdoek onder de hete kraan en wring hem uit. Wikkel de handdoek om je hoofd zodat je haar warm wordt. Laat nog een half uur intrekken en was het daarna zoals je gewend bent.