Tips tegen droog haar in de winter

Tips tegen droog haar in de winter

Last updated:

In de winter vraagt je haar om een andere verzorging dan in de zomer. Je haar verliest veel vocht in de winter. Vorst, kou en wind kunnen je haar beschadigen en zorgen eerder voor gespleten haarpunten. In de winter heb je ook eerder last van statisch haar.

De tips om droog haar in de winter te voorkomen helpen je om je haar gezond en gehydrateerd te houden deze problemen tegen te gaan.

Waarom je haar in de winter andere zorg nodig heeft

Kou buiten en verwarming binnen zorgen voor snelle temperatuurwisselingen en dat is schadelijk voor je haar. Zonder de juiste verzorging kan je last krijgen van:

  • haaruitval
  • gespleten haarpunten
  • statisch haar
  • droge hoofdhuid
  • roos
  • matte, grauwe haarkleur

10 Tips tegen droog haar in de winter

#1 Was je haar minder vaak

Door je haar te wassen met shampoo, wordt je haar niet alleen ontdaan van vuil en styling producten, je wast ook natuurlijke vetten van je hoofdhuid. Probeer in de winter je haar wat minder vaak te wassen zodat het minder droog wordt.

Twee keer per week je haar wassen met shampoo is voldoende om je haar schoon en droog te houden. Als je hoofdhuid en/of haar toch eerder vet wordt, gebruik dan droogshampoo om je haar op te frissen.

#2 Draag een muts of hoed

Niet iedereen is overtuigd van de positieve gevolgen van het dragen van een muts of ander hoofddeksel. De belangrijkste redenen om geen muts te dragen is waarschijnlijk dat het je haar statisch maakt en je kapsel in de waar maakt. Dit probleem heb je niet als je een zijden sjaal of een muts die gevoerd is.

De reden om wel een muts of hoed te dragen is om je haar te beschermen tegen vorst en kou. Kies bij voorkeur een muts van natuurlijk materiaal die niet te strak om je hoofd zit. Gebruik eventueel wat volume spray om te voorkomen dat je haar te plat zit als je je muts afdoet.

Tips tegen droog haar in de winter

#3 Ga niet naar buiten met vochtig haar

Als je je haar ‘s ochtends wast, is het vaak nog wat vochtig als je de deur uitgaat. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds zijn de temperaturen ‘s winters rond het vriespunt. Water zet uit als het bevriest, en dat geldt ook voor vocht in je haar. Haar kan snel beschadigen door vorst.

Je zou je haar bijvoorbeeld ‘s avonds kunnen wassen of extra tijd nemen om je haar goed te laten drogen.

#4 Gezonde voeding, gezond haar

Een gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen is belangrijk om je haar gezond te houden. Zeker in de winter.

Vitamine C

Zorg voor voldoende vitamine C, want dat is een belangrijke vitamine voor de gezondheid van je haar. Het beschermt je haar tegen vrije radicalen en helpt gespleten haarpunten voorkomen. Citrusfruit en groene bladgroenten bevatten veel vitamine C.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn een ander belangrijk onderdeel van gezonde voeding. Het helpt de haargroei en zorgt voor glanzend haar. Omega-3 vetzuren vind je in vette vis als zalm, haring, sardines en kaviaar en in noten en zaden.

#5 Voor kom statisch haar

Statisch haar is een teken van droog haar. De winter is daarom geen tijd om je haarconditioner over te slaan. Een leave-in conditioner is makkelijk en snel aan te brengen in de uiteinden van je haar.

Tip

Een anti-statisch (droogtrommel)doekje kan je hierbij helpen. Doe er een paar in je tas en wrijf over je statische haar indien nodig.

#6 Kokosolie

Kokosolie, je kan ook een ontgeurde versie nemen als je niet van de geur houdt, is een goedkoop en goed middel om je haar en hoofdhuid te verzorgen. Masseer het in je haarpunten of geef je haar en hoofdhuid af een toe een masker dat je een nacht laat intrekken. Was het er ‘s ochtends uit.

#7 Voorzichtig met stylen

Stylen met een krultang of een stijltang en föhnen vraagt altijd om voorzichtigheid, maar vooral in de winter en als je haar toch al de neiging heeft om droog te worden. De hitte van dit soort apparaten onttrekt extra vocht uit je haar.

Laat je haar zoveel mogelijk aan de lucht drogen of maak gebruik van de ouderwetse krulspelden of papillotten. Dit is ook een goede aanleiding om eens een ander kapsel uit te proberen.

#8 Vermijd bleken en blonderen

Een tint donkerder past prima in de winter. Je haar bleken, blonderen of je haar een paar tinten lichter maken, is belastend voor je haar. Je haar droogt erdoor uit en raakt eerder beschadigd.

#9 Voed je haar

Maak in de winter vaker gebruik van conditioners maskers, haarolie en haarcrèmes. Dit soort producten hydrateren je haar en maken je haar zacht en glanzend.

Je kan ook zelf haarmaskers maken van natuurlijke producten.

#10 Drink water

Haar bestaat uit 25% uit water en dat vocht moet regelmatig aangevuld worden. Zonder vocht droogt je haar uit en wordt je haar dor. Haarverzorging producten helpen je om je haar te hydrateren, maar het echte hydrateren komt van binnenuit. Drink daarom iedere dag voldoende water.