Balayage, foilayage,  flamboyage, sombre of ombre

Balayage, foilayage, flamboyage, sombre of ombre

Last updated:

Balayage, foilayage en flamboyage zijn technieken waarmee je speciale kleureffecten, meer contrast, highlights en lowlights in je haar kan krijgen bij het verven van je haar. Sombre en ombre zijn de effecten die je kan bereiken.

Wat houden deze technieken precies in? Hieronder de uitleg.

Balayage

Bij balayage wordt je haar met de hand geverfd. Met een kwastje wordt hier en daar haarverf aangebracht meestal te beginnen zo’n 5 cm van het hoofd. Zo krijg je een natuurlijk effect met hier en daar wat subtiele kleuraccenten, precies op de plek dat je dat wilt.

Balayage kan soms minder geschikt voor dun of heel fijn haar. Bij fijn en dun haar is het soms moeilijker om een zachte overgang tussen de kleuren te creëeren.

Voorbeeld balayage

Balayage, foilayage,  flamboyage, sombre of ombre

foto: instagram.com/@balayageandombre

Foilayage of folietechniek

Deze techniek is een variatie is op de balayage techniek. Bij foilayage worden dunne strengen haar op aluminiumfolie van haarverf voorzien. De folie wordt daarna dichtgevouwen zodat de lagen elkaar niet raken. Omdat fijnere plukken haar apart geverfd of gebleekt worden, is het resultaat dat de kleuren mooier blenden.

Met de foilayage of folietechniek kan je het haar ook van verschillende haarkleuren tegelijk voorzien.

Als de highlights vanaf de kruin gezet worden, is er wel wat meer onder onderhoud nodig omdat er sneller sprake is van uitgroei.

Flamboyage

Flamboyage is een nieuwe techniek die steeds populairder wordt. Dat laatste komt vooral omdat het minder onderhoud nodig heeft. Het is een combinatie van ombre en balayage. Het verschil tussen de donkere bovenkant en lichtere onderkant wordt verzacht door bepaalde lokken licht te maken.

Hoe wordt de flamboyage techniek toegepast?

Bij de flamboyage techniek wordt gebruik gemaakt van doorzichtige stukjes plastic die zelfklevend zijn. Met de punt van een kam worden dunne plukjes met de weeftechniek apart genomen. Deze plakken op het doorzichtige plastic. Nu kunnen de haren met de kwast in de gewenste tint of tinten geverfd of gebleekt worden. De flamboyage techniek heeft veel weg van foilayage of folietechniek.

Voorbeeld van flamboyage

Ombre

Ombre is het franse woord voor schaduw. Het bovenste deel van het haar heeft een donkere (soms je eigen) tint en het onderste deel wordt geverfd in een lichtere of afwijkende kleur. Deze techniek lijkt ook weer op balayage. Bij balayage is het verschil van donkere bovenkant en lichtere onderkant vaak minder duidelijk.

Bij het ombre effect is de overgang van kleur wel zo natuurlijk mogelijk. Wil je echt een duidelijke grens tussen de twee kleuren dan heet dat het dip-dye effect, alsof je je haar in de verf hebt gedoopt.

Deze methode heeft niet veel onderhoud nodig omdat er meestal geen uitgroei is. Tenzij de dondere kleur aan de bovenkant niet je eigen haarkleur is natuurlijk.

Balayage, foilayage,  flamboyage, sombre of ombre
Ombre haar

Sombre

Sombre is de wat meer gematigde versie van ombre. Dus met minder kleurverschil tussen de donkere en lichtere kleur.

Ook deze techniek heeft niet veel onderhoud nodig.

Balayage, foilayage,  flamboyage, sombre of ombre
sombre hair